Hoe restaureer je een vlag? (deel 1)

Zonder vlag mag een schutterij zich geen schutterij noemen. Maar wat doe je als je vlag scheurt?

Afgelopen winter ontdekten wij deze scheur in onze vlag:

Gescheurde vlag

Een vlag herstellen is specialistenwerk, dus brachten wij een bezoek aan een textielrestaurateur en vroegen haar: is dit nog te herstellen?

Tijdens het bezoek aan de textielrestaurateur werd de vlag grondig geanalyseerd en gefotografeerd.

De restaurateur stelde vervolgens een statusrapport van de vlag op. Dit verslag beschrijft de vlag in detail en start met een identiteitsfiche: beschrijving, datering, gebruikte materialen etc.

Daarnaast wordt ook de beschadiging beschreven. In dit geval is dat een slijtplek & lichte, algemene vervuiling door gebruik.

Deze vlag dateert uit 1991 en heeft dus al meer dan honderd optochten meegemaakt. En helaas is de vlag -net als wijzelf in de optocht- al vaak verrast geweest door een plensbui of rukwind.

Maar valt de vlag ook nog te herstellen?

Het antwoord is gelukkig JA ;-)

“Conservering” is eigenlijk een betere benaming dan “herstelling”. De vlag wordt namelijk niet in originele staat hersteld, maar er gebeurt een herstelling die het origineel zoveel mogelijk benadert.

De textielrestaurateur gaat hiervoor op zoek naar gelijkaardige materialen die gebruikt worden in de vlag. De vlag wordt zo “opgelapt” met stof dat het gebruikte materiaal en de kleur ervan zoveel mogelijk benadert.

Kleurverschil is onvermijdelijk, maar vanop een afstand zal dit onzichtbaar zijn met het blote oog. Zélfs voor geoefende juryleden die schutterijen beoordelen in optochten.

Doe gerust de test: zoek de scheur in onze vlag :-)

zoekdescheur

Het tweede deel van dit artikel verschijnt binnenkort online, als de herstelling is uitgevoerd. Uiteraard met voor en na foto, maar ook met tips voor de juiste bewaring van een vlag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top