3 redenen om mee te doen aan Erfgoeddag

Samen met onze schutterij, bereiden honderden andere verenigingen hun programma van zondag 21 april voor. Want dan is het weer Erfgoeddag.

En ook dit jaar maakt onze schutterij deel uit van de Vlaamse erfgoed-campagne (Klik hier voor ons aanbod). Het is intussen onze derde deelname & daar hebben wij zo onze redenen voor.

1. Bereik een publiek dat je anders niet bereikt
Erfgoeddag 2012 telde bijna een kwart miljoen bezoekers, verspreid over verschillende activiteiten in heel Vlaanderen.

De bezoekersrecords worden bijna jaar na jaar gebroken. En dat is te danken aan de promotiemachine van het team achter Erfgoeddag.

Zo wordt je activiteit opgenomen in de programmabrochure, die verdeeld wordt in bibliotheken, gemeentehuizen, Lijnwinkels, toerismekantoren etc.

Daarnaast zijn er ook geregeld reclamespotjes op de nationale tv te zien. Hiermee bereik je als organisator duizenden potentiële Vlamingen… helemaal gratis!

En da’s mooi meegenomen voor verenigingen die op vrijwilligers draaien met een beperkt promotiebudget.

2. Haal de pers
Het schieten met de zware buks is een bekend Limburgs fenomeen, maar vrij onbekend buiten de provincie-grenzen. Wat voor ons als een doodnormale hobby is, is een écht spektakel voor toeschouwers in andere delen van het land.

De organisatie van Erfgoeddag zorgt ervoor dat je activiteit in heel Vlaanderen wordt gepromoot: sommige bezoekers reden de voorbije edities soms kilometers ver om het koningschieten van dichtbij mee te maken.

Schutterijen maken niet trouwens alleen indruk op niet-Limburgers, maar ook op journalisten en TV-makers.

Deelname aan Erfgoeddag is dan ook een mooie manier om persaandacht te scoren, vooral als je activiteit eruit springt. Activiteiten die een bijzondere link met het thema hebben, kunnen rekenen op een “speciale vermelding”.

Erfgoeddag is de ideale gelegenheid om een beetje aan schutters-marketing te doen.

3. Doe dingen die je nooit zou doen
Erfgoeddag draait elk jaar rond een speciaal thema. Vorig jaar was dat “Helden“, dit jaar is dat “Stop de tijd“.

Wij doen voor de derde keer mee met het Koningschieten, maar hebben elke keer andere accenten moeten leggen, om binnen het thema te passen. Activiteiten die niet binnen het thema vallen, worden namelijk uitgesloten.

De thema’s ‘dwingen’ je dus om op een andere manier naar je erfgoed te kijken. Om je daarbij te helpen, stelt de organisatie elk jaar een Inspiratiegids samen, om je in het thema te verdiepen.

Door je activiteit vanuit een bepaalde invalshoek te bekijken, ontdek je net nieuwe elementen. En dankzij Erfgoeddag doe je daardoor dingen, die je misschien nooit met je vereniging gedaan zou hebben.

In 2012 lieten we bijvoorbeeld een speciale Koningskrant verdelen in alle Asserse brievenbussen. Maar we lieten ook mega-vlaggen ontwerpen van enkele oud-koningen & lieten ze aan onze schietpalen wapperen. Het zijn enkele ideeën die perfect binnen het thema “Helden” pasten: doorheen deze projecten stonden enkele bijzondere verhalen van enkele oud-koningen centraal.

Dit jaar is het thema “Stop de tijd” en werken we o.a. met een tijdslijn van alle schutterskoningen. Daarnaast wordt ook het ambacht van het kogelgieten gedemonstreerd om dit erfgoed levend te houden voor toekomstige generaties van schutters.

Het Koningschieten ziet er jaarlijks hetzelfde uit. Traditie is nu eenmaal traditie. Maar dankzij Erfgoeddag leren we wel creatief omgaan met erfgoed. En daardoor is het Koningschieten uitgegroeid tot veel meer dan alleen maar een schietwedstrijd.

Schrijf je in voor Erfgoeddag
Erfgoeddag 2013 gaat door op zondag 21 april 2013. Inschrijven als organisator gaat helaas niet meer.

Het volledige programma staat sinds vandaag online op www.erfgoeddag.be. Het programma doorbladeren is de ideale manier om wat inspiratie op te doen voor jouw inschrijving in 2014.

Inschrijven kan van midden september tot midden december. Na de afsluitingsdatum worden alle inzendingen getoetst aan het thema van 2014 “Grenzeloos”.

Een Kwaliteitscomité beoordeelt alle inzendingen. Als de activiteit de eerste schifting niet overleeft, heb je nog enkele weken tijd om je idee bij te sturen. Dat is onze schutterij ook al overkomen, maar gelukkig kan je dan rekenen op de enthousiaste medewerkers van de erfgoedcel uit jouw buurt.

Inschrijven voor Erfgoeddag: alles op een rij

TIP: Doe je mee als erfgoed-vereniging uit één van de 6 mijngemeentes? (As, Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren of Maasmechelen) Dan kan je rekenen op twee extraatjes.

1. Je krijgt (in 2013) een budget van 200 euro toegewezen, dat je mag besteden aan animatie tijdens Ergoeddag of aan eigen promotiemateriaal.

2. Je activiteit wordt opgenomen in een speciale brochure over Erfgoeddag in de Mijnstreek. In deze lokale brochure -die elk jaar prachtig wordt vormgegeven- worden activiteiten uit de Mijnstreek nog eens extra in de kijker geplaatst.

Bezoek de schutterij op Erfgoeddag
Bekijk ons aanbod op erfgoeddag.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top