Decreet van de sportschutter

Het decreet van de sportschutter en de sportschutterslicentie zijn NIET meer van toepassing voor onze schutterij sinds 28 juni 2008 (zie onderaan deze pagina)

Wat vooraf ging

Naar aanleiding van de dodelijke schietpartij in Antwerpen, werd in de zomer van 2006 de wapenwet verstrengd. De nieuwe wapenwet heeft ook gevolgen voor onze schutterij. Vanaf 1 oktober 2007 moet namelijk alle schutters en hun schietbeurten geregistreerd worden. Bovendien moeten schutters een examen afleggen als ze willen blijven schieten.

De nieuwe wapenwet is het werk van Federaal minister van Justitie, Laurette Onkelinx. De Vlaamse gemeenschap moest hierna deze Belgische wet omvormen naar een eigen “decreet “: dat is een chiquer woord voor een Vlaamse wet. Vlaams Minister Bert Anciaux heeft daarop het “decreet van de sportschutter ” voorgesteld. De Vlaamse gemeenschap is namelijk verantwoordelijk voor schietsport.

Registratie van schutters

Het decreet van de sportschutter geldt voor leden van schietclubs, maar ook voor folkloristische verenigingen, zoals onze schutterij. Want alle personen die een wapen hanteren moeten vanaf nu immers geregistreerd zijn.

Schutters die vanaf 1 oktober 2007 willen blijven schieten, moeten een “sportschutterslicentie ” behalen. De sportschutterslicentie ziet er ongeveer uit als een rijbewijs, met hierop de wapencategorie waarin je mag schieten.

Theoretische en prakische proef

Net als bij het rijbewijs, moeten schutters ook een examen afleggen. Het examen bestaat uit 2 delen: in een theoretische proef wordt de kennis van de nieuwe regels en de veiligheid getest. Tijdens de praktische proef moet de schutter laten zien dat hij of zij de buks op een correcte manier kan gebruiken.

Om een sportschutterslicentie aan te vragen, moet je eerst slagen op het examen. Schutters moeten tijdens de theoretische proef minstens 9 van de 15 vragen juist beantwoorden.

Schutters die een sportschutterslicentie aanvragen, moeten onder andere een medisch attest en een attest van goed zedelijk gedrag voorleggen.

Registratie van schietbeurten

Niet alleen de schutter moet geregistreerd worden, ook elke schietbeurt moet netjes opgeschreven worden. Iedere keer als een schutter een activiteit bijwoont waar er geschoten wordt, moet deze schietbeurt worden geregistreerd in een sportschuttersboekje.

Jaarlijkse vernieuwing

Anders dan bij het rijbewijs, is een sportschutterslicentie niet voor het leven. Een sportschutterslicentie moet jaarlijks vernieuwd worden. Als je als schutter je licentie wil vernieuwen, moet je jaarlijks een kopie van je schuttersboekje inleveren (samen met een bewijs van goed zedelijk gedrag). Je licentie kan enkel vernieuwd als je als schutter minstens 12 maal geschoten hebt in een jaar, verspreid over twee trimesters.

Meer informatie over het decreet van de sportschutter:

· Persbericht op de website van minister Bert Anciaux
· Uitgebreide informatie op de website van Vlaamse Historische Schuttersgilden

Sportschutterslicentie niet meer nodig voor schutterijen

Federaal Minister van Justitie Jo Vandeurzen had eerder al beweerd dat de licenties nutteloos waren voor schutterijen. Het leek erop dat we verlost waren van de licentie, maar de Raad van State floot Vandeurzen terug. Alleen de Vlaamse Gemeenschap kon beslissen wat er met de licentie gebeurde. Sinds 28 juni 2008 kunnen we terug schieten zonder administratieve rompslomp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top