Deze 6 schutters waren nog nooit koning

Zondag 23 april wordt één van de mannelijke schutters de nieuwe koning.

Sinds 1957 is er elk jaar een andere koning. En de wedstrijd leeft meer dan ooit bij de schutterij. Dit jaar doen enkele nieuwe leden mee aan het Koningschieten.

Maar er zijn enkele vaste waarden die het nog niet gelukt is om koning te worden.

Van de naar schatting 20 deelnemers, zijn er 6 schutters die nog geen koning zijn geworden.

We stellen ze even aan je voor.

Koen

Koen is al sinds kleine jongen lid van de drumband van de schutterij. Een aantal jaren geleden werd hij als boekhouder de schatbewaarder van de schutterij.

Misschien heeft Koen’s vader Eduard ook wel enkele gouden tips: Eduard is het namelijk al vier keer gelukt om de koning te worden.

Koen draait ook al enkele jaren met succes mee in de A-ploeg. En afgelopen winter volgde Koen ook een speciale buksmeesters-cursus, zodat hij het wapen perfect kan afstellen. De kans dat Koen zondag het ultieme winnende schot doet, is dus best groot.

Dat Koen een echte schutter is, bewijst ook het feit dat hij zijn vriendin Rani enthousiast kreeg voor de schutterij. Hierin zien we een mooi jeugdig koningspaar.

Mario

Als leden kunnen gokken op de persoon die zich tot koning zal schiet, prijkt de naam van Mario steeds bovenaan.

Mario is al enkele jaren lid van de schutterij en heeft enkele belangrijke troeven in handen komende zondag.

Mario smelt het lood tot kogels en zit dus letterlijk aan de bron van de productielijn.

Op zaterdagavond vind je Mario steeds in de buurt van de schietstand: niet zozeer aan de buks, maar wel aan de barbecue als souvlaki-bakker.

Met Mario als koning zouden we een echte party-koning kunnen krijgen: Mario slaat geen enkel feestje af. Van carnaval tot officiële recepties bij andere schutterijen, die nu eenmaal bij de functie van bestuurslid horen.

Met Koning Mario gaat het drankverbruik bij de schutterij sowieso omhoog, wat positief uitdraait voor de clubkas.

Kris

In de weddenschapslijstjes wordt Mario op de voet gevolgd door Kris, als koning met de meeste kansen volgens de rest van de schutters.

Maar met zo’n tien deelnames zonder één koningstitel, is Kris voorlopig de schutter die al het langst probeert de koningstitel te behalen.

Toch is tien jaar relatief kort, in vergelijking met Michael Moors: hij had bijvoorbeeld dertig jaar nodig om de vogel af te schieten.

Geduld kan een schone deugd zijn bij het Koningschieten. En uitgesteld plezier is dubbel plezier: daarom doet Kris zondag weer een ultieme poging om de vogel naar beneden te halen.

Kris is de secretaris en reclameman van de schutterij. Donderdagavond is al jaren vaste afspraak in de schutterij: eerst aan de bassdrum tijdens de wekelijkse drumlessen. Daarna aan de toog met een frisse Hoegaarden.

Wat Kris betreft mag de bassdrum één jaartje aan de kant, om in 2017 langs zijn koningin te lopen.

Ben

Ben is een jaar lid van de schutterij en zal zondag 23 april voor het eerst deelnemen aan de schietwedstrijd. Ben is intussen goed ingeburgerd bij de schutterij en is nauw betrokken bij het maken van de kogels.

De laatste jaren lieten nieuwkomers zich vaak opvallen tijdens het Koningschieten. Gunter had bij zijn eerste deelname bijvoorbeeld meteen prijs. Maar ook voor Brandon, Michel of Ivo was er vrij snel een koningstitel. Ivo schoot zich zelfs tweemaal achter elkaar tot koning.

Wordt Ben zondag koning, dan is dat misschien wel meteen de verrassing van deze editie.

Luc

Luc heeft een belangrijk aandeel in de schuttersfamilie. Hij bracht letterlijk zijn hele familie bij de schutterij.

Komende zondag kan Luc dus meteen op heel wat supporters rekenen.

Ook Luc doet net zoals Ben voor het eerst mee aan het Koningschieten.

Luc en Mieke gaven ook al een fout verjaardagsfeest in het schutterslokaal en wie erbij was kan het beamen: dit koppel weet het dak van de schuttersbarak te krijgen!

Koning Luc en Koningin Mieke is dus zeker niet ondenkbaar in onze ogen.

André

André nam al enkele keren deel aan het Koningschieten. Op het Koningschieten is André al jaren een vaste waarde aan de eetstand.

André is afkomstig uit het Oost-Vlaamse dorpje Maarkedal en liet de schutters al vaak kennismaken met zijn bourgondische levensstijl.

Denk maar aan zijn typische gerechten zoals de ambachtelijk gebakken “geutelingen” of van allerlei geneeskrachtige (genots)middeltjes uit Moeder Natuur.

Hoewel André al enkele jaren in As woont, zou de koningstitel van hem pas een échte Limburger maken. Want schutterijen zijn nu eenmaal op en top Limburgs.

Jacky, Marc en Paul

Jacky, Marc en Paul zijn ook lid van de schutterij maar hebben vorige edities niet meegeschoten om de koningstitel. Toch hopen we dat ook stiekem dat zij eens onder de buks gaan staan, om zo de wedstrijd nog spannender te maken.

Veel geluk allemaal

Om het koningschieten te winnen, moet je strategisch kunnen schieten, maar vooral een goede portie geluk hebben.

Velen vergelijken het koningschieten met een loterij. De kans aan de start om te winnen is ongeveer 1 op 20.

Naast deze zes schutters, is er ook weer stevige concurrentie van de leden die zich al tot koning hebben geschoten. En iedereen krijgt maar één kans per jaar: zoiets laat niemand schieten.

Daarom wensen we alle leden komende zondag heel veel geluk toe.

Het Koningschieten start om 14u30 op de schuttersweide. Meteen na de ledenwedstrijd, start er een schietwedstrijd voor bezoekers. Eindigen doen we met een huldiging en gratis jenever.

Scroll to top