Nieuwsbrief schutterij maart 2017

De carnavalsstoet in As was nat … behalve dan voor de schutters, want zij zaten hoog en droog in de biergeit. Met de hulp van chauffeur en redder-in-nood Luc hebben we probleemloos de finish gehaald, want het parcous bleek heuvelachtiger dan verwacht. Marina heeft alle schutters geschminkt als piraten.

De wegpiraten van de schutterij namen tijdens het Stoetbal de 1e prijs voor de origineelste groep in ontvangst.

In deze video krijg je een leuke sfeerimpressie van het carnavalsparcours:

> De foto’s van het carnavalsweekend kun je hier bekijken

Souper met De Dalton Gang ft. Magda

Op zaterdag 11 maart was er het jaarlijkse ledenfeest. Schutters en partners konden proeven van een tot in de puntjes verzorgd buffet. Verschillende genodigden, waaronder burgemeester Tom Seurs, schoven mee aan tafel.

The Dalton Gang brachten een unieke sfeer met meezingliedjes voor jong en oud. De verrassingsact van Magda op haar accordeon, zorgde ervoor dat het dak helemaal van de schuttersbarak ging.

Het ledenfeest was een mooi moment om terug te blikken op een succesvolle kerstboomverbranding en vooruit te kijken naar het Koningschieten; 2 grote activiteiten, die we jaarlijks met de hulp van onze leden op poten zetten.

Het ledenfeest viel op het einde van de nationale vrijwilligersweek en was dus een mooi moment om “dank u” te zeggen, aan iedereen die bij de schutterij betrokken is.

Vrijwilligerswerking

In de zomer van 2016 kregen de kogelmakers bezoek van FARO. Deze erfgoedorganisatie deed onderzoek naar de vrijwilligerswerking binnen verenigingen over heel Vlaanderen. Als schutterij wilden we hier graag aan meewerken.

Het resultaat van dit bezoek is een leuk artikel (en foto van Mario), dat je hier kan raadplegen.

Onze bijdrage maakt deel uit van een inspiratiebundel van 172 pagina’s aan voorbeelden & tips over vrijwilligerswerking. Deze bundel heeft de titel “Geweldig en Gewild”.

Limburgs Schutterstijdschrift
We schreven zelf ook een stukje over onze vrijwilligerwerking voor het Limburgs Schutterstijdschrift.

Verschillende leden binnen onze schutterij hebben een abonnement op dit boekje. Wil je zelf ook het Schutterstijdschrift thuis ontvangen, dan vind je hier meer informatie. Het tijdschrift kost 15 euro per jaar voor 4 edities.

Zwerfvuilactie Straat.net

Op een druilerige zaterdagochtend 18 maart zijn we verschillende straten in As gaan opruimen.

Bedankt aan Eduard, Lizet, Rita, Anja, Magda, André, Maria, Bjorn, Kris en Herman: zij staken de handen uit de mouwen voor Straat.net, wat een mooie bijdrage voor de schutterskas oplevert.

Voorbereidingen Koningschieten op Erfgoeddag

De affiche voor het Koningschieten is klaar. Op zondag 23 april wordt er op de tonen van Die Dampfknödel gestreden voor de titel van schutterskoning 2017.

De affiches worden begin april verdeeld bij de lokale handelaars. Wie hierbij wil helpen, mag altijd een seintje geven. Uiteraard krijgen ook alle leden een exemplaar om aan hun eigen venster te hangen.

Koningschieten valt op Erfgoeddag en dit spotje krijg je de komende weken ook te zien op tv-zender één:

In 2009 deed onze schutterij voor de eerste keer mee aan Erfgoeddag. Sindsdien hebben we bijna altijd Erfgoeddag uitgekozen als vaste datum voor het Koningschieten. Elke editie van Erfgoeddag draait rond een centraal thema.

Op 23 april vindt de zeventiende editie van Erfgoeddag plaats in teken van Zorg. Hoe werd er vroeger aan zorg gedaan? En hoe gebeurt het vandaag?

Op Erfgoeddag zijn er meer dan 740 gratis activiteiten, waaronder het Koningschieten bij de schutterij. De rol van marketentsters leek ons een mooie gelegenheid om onze dames in de kijker te plaatsen, binnen het thema “Zorg” op Erfgoeddag.

Deze aankondiging wordt gebruikt voor het Koningschieten op Erfgoeddag:

In lang vervlogen tijden verkochten marketentsters aan rondtrekkende soldaten drank, voedsel en kleine benodigdheden. Vandaag houdt de schutterij dit gebruik maar wat graag in stand. Tijdens optochten dragen onze marketentsters een vaatje en een mandje bij zich en zorgen ze voor de schutters met brood en drank. Ook op Erfgoeddag tappen de marketentsters voor jou jenever uit hun heupvaatje.

In de mijngemeentes verschijnt ook nog een speciale Erfgoeddag-krant, die focust op enkele lokale activiteiten. Binnenkort valt de folder van Mijn Erfgoed bij iedereen in de brievenbus, met een mooie vermelding van onze schutterij.

Op deze foto zie je marketentster Anja jenever tappen uit het heupvaatje. Tijdens schuttersfeesten maakt Anja, samen met andere marketentsters, een rondje langs genodigden met kaas, worst, brood en jenever. Tijdens de huldiging met jenever op het Koningschieten staan deze dames in the picture.

Fotoshoot 60 jaar

De schutterij bestaat 60 jaar in 2017 en daarom hebben we met de hele schutterij een leuke fotoshoot georganiseerd. Op een stralende zomerdag hebben we de complete schutterij bij elkaar gekregen. Dat leverde deze mooie groepsfoto op, met dank aan Sandra Gelissen. De leukste foto’s komen er nog later dit jaar aan voor ons 60-jarig feest.

Het schieten kan bijna beginnen

Mario is weer begonnen met smelten en kan daarbij rekenen op de hulp van Ben. Vanaf eind april schieten we met onze nieuwe buks.

Neutralisatie ongebruikte buksen

Een aantal oudere ongebruikte wapens worden onklaar gemaakt op de Proefbank voor Vuurwapens in Luik.

Wapens kunnen beschouwd worden voorwerpen met een historisch of een esthetisch belang, maar de wetgeving is zeer strikt hierin en zij kunnen enkel bewaard worden indien ze geneutraliseerd zijn.

Het principe van het neutraliseren bestaat uit het aanbrengen van vele wijzigingen binnen het wapen, zodat er niet meer mee geschoten kan worden. De procédés die gebruikt worden om de wijzigingen aan te brengen, verschillen naargelang het type wapen en beschadigen het wapen niet. Het behoudt zijn origineel uitzicht en de mechanische werking ervan worden behouden.

Zodra het wapen geneutraliseerd is, wordt het wapen gestempeld en wordt er een officieel getuigschrift opgemaakt. Enkel de neutralisatie uitgevoerd door de Proefbank van Luik, wordt in België erkend.

De allereerste buks is reeds onklaar gemaakt en zal binnenkort tentoongesteld worden. André en Eduard zorgden telkens voor het vervoer van en naar de Wapenbank.

Hetzelfde zal gebeuren met de andere buksen: deze verhuizen binnenkort van een donkere kelder, naar verschillende plekken waar zij getoond zullen worden aan publiek.

Nieuws uit de OLS-federatie

Zaterdag 30 september 2017 zal er een praktijkcursus voor de buksmeesters worden gepland door de OLS-federatie.

Deelname is alleen mogelijk, indien men de basiscursus heeft gevolgd. Concreet betekent dit dat Koen en Brandon kunnen deelnemen, aangezien zij de basiscursus hebben afgerond.

De oproep geeft wel een mooi beeld van alle praktische taken die komen kijken bij de taak van een buksmeester, dus dit is zeker het lezen waard.

Uitkijken naar april

Maart was een drukke schuttersmaand. Tijd dus om dit weekend uit te blazen in de Voerstreek, voor de jaarlijkse teambuilding in een vakantiewoning. Hier vind je het programma.

Na het weekend staat heel april in het teken van de organisatie van het Koningschieten. Intussen hebben we ook al een verrassing voorzien voor onze uittredende koning Brandon op zaterdag 22 april, aan de vooravond van het Koningschieten …

Scroll to top