Schieten

2 types geweren

Bij de schutterij van As schieten we met twee types geweren.

De Limburgse buks
Een zeldzaam handgemaakt geweer, waarvan er slechts een twintigtal stuks in omloop zijn in Belgiƫ. De kogels voor de Limburgse buks worden ambachtelijk gemaakt door onze eigen schutters.

De luchtbuks
Een vrij verkrijgbaar wapen, bekend van de kermis-schietstand. We schieten voornamelijk binnen met loodjes op kleine houten blokjes.

De Limburgse buks

Historisch geweer van 15 kilo, waarmee onze schutters deelnemen aan belangrijke kampioenschappen (zoals het Oud Limburgs Schuttersfeesten). Het is de bedoeling om zwarte houten blokjes van ongeveer 1 cm groot af te schieten, die bevestigd zijn op een 16 meter hoge schietpaal.

Dit geweer kom je enkel in de streek van Limburg tegen. Het geweer is volledig handgemaakt. De kogels voor dit geweer zijn nergens te koop. Onze leden smelten oude loden afvoerbuizen bij zeer hoge temperaturen tot kogels voor de zware buks.

Het schietseizoen loopt jaarlijks van begin april tot eind september.

De luchtbuks

Over een afstand van 7 meter schieten we binnen op kleine houten blokjes. Er wordt wekelijks aan competitie-schieten gedaan, waarvan alle scores op het einde van de winter of zomer worden opgeteld. Geregeld houden we ook een speciale thema-schietwedstrijd.

Kom eens langs op Happy Donderdag vanaf 20u30 tot middernacht.

Veiligheid

Leden van de schutterij schieten enkel met gemeenschappelijke wapens, die in het bezit zijn van gecertificeerde wapenmeesters. Alle andere wapens zijn ten strengste verboden.

De wapenmeesters die een erkende opleiding hebben genoten, zorgen voor instructies en de veiligheid op de schietstanden.

Wapens worden veilig bewaard door de erkende wapenmeesters en kunnen nooit worden meegenomen door de leden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top