Schietwedstrijd

Schieten is een belangrijk onderdeel van de schutterij. De schutters oefenen doorheen het jaar om hun schietkunsten bij te schaven. Dat is nodig, want schutterijen doen mee aan verschillende schietwedstrijden. Hier vind je een overzicht van de belangrijkste kampioenschappen.

Schuttersfeest (bondsfeest)

Er zijn 4 schuttersfeesten per jaar, met een twintigtal deelnemende schutterijen van de bond “Maas en Kempen”. Na de stoet, start er een schietwedstrijd.

Er wordt geschoten in ploegen van 6 personen, waarbij elke schutter om de beurt 3 schoten lost op bolletjes. Slagen de schutters erin om tijdens deze eerste rond niet te missen, dan kavelen ze verder voor prijzen.

In de eerste ronde schiet elke schutter 3 x 3 bolletjes. Met 6 schutters in elke ploeg, zijn er zo dus 54 rake kogels nodig om door te mogen naar de volgende ronde. Als iemand mist, wordt de volledige ploeg naar huis gestuurd. Je mist als schutter dus liever niet op een schuttersfeest …

OLS

Het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) is ongetwijfeld het hoogtepunt van het schuttersjaar. Op het OLS komen meer dan 160 Belgische en Nederlandse schutterijen samen, voor een gigantische stoet en schietwedstrijd. Wil je de volledige stoet bekijken, dan heb je meer dan 3 uur nodig!

De schutterij die de schietwedstrijd wint, mag het jaar erop het OLS organiseren. Een OLS winnen is meestal de kroon op het werk van jarenlang oefenen. Onze schutterij is er helaas nog niet in geslaagd om het OLS te winnen.

Schieten op het OLS is dan ook geen lachertje. Elke schutterij stuurt een afvaardiging van zijn 6 beste schutters naar de schietwedstrijd (op het OLS kan dus slechts 1 ploeg schieten). Schieten op het OLS is zo stresserend, dat de meeste schutters met knikkende knieƫn onder de schietboom staan. En dan gaat het als een mis.

Op het OLS schieten de 6 schutters 2 x 3 bolletjes. Er zijn dus 18 rake schoten nodig om door te mogen naar een volgende ronde. Sommige schietploegen zijn onverslaanbaar: daarom wordt de schietwedstrijd de zaterdag na het OLS verdergezet, om zo tot een winnaar te komen.

LDS

Het Limburgs Dames Schuttersfeest. Vergelijkbaar met het OLS, maar enkel de vrouwen mogen schieten.

Hoewel alle Belgische en Nederlandse schutterijen kunnen deelnemen, zijn er meestal “maar” een 50-tal schutterijen present. Het LDS is dus kleinschaliger dan het OLS, maar daarom niet minder spannend (lees: stresserend om te schieten!).

Elke schutterij mag meerdere vrouwenploegen naar het LDS sturen. Zo’n ploeg bestaat uit 3 vrouwen, waarbij telkens 3 x 3 bolletjes geschoten moeten worden.

Koningschieten

De jaarlijkse schietwedstrijd waarin de nieuwe koning wordt bepaald. De schutter die erin slaagt de vogel los te schieten en op de grond te laten donderen, mag zichzelf de nieuwe koning noemen. Hier lees je alles over het koningschieten.

Ere-kruis

Een persoonlijke schietwedstrijd, die georganiseerd wordt op de zaterdag die volgt op elk schuttersfeest. De schutter die meer dan 100 bolletjes kan afschieten zonder te missen, krijgt een ere-kruis. 100 keer schieten zonder te missen is een prachtige prestatie: de schutter wordt dan ook beloond met een zilveren schild.

Eigen schietwedstrijden binnen onze schutterij

Beste schutter
Een persoonlijke schietwedstrijd, waarin we op zoek gaan naar de beste schutter van onze vereniging. Er is zowel een wedstrijd met de zware buks als met de windbuks. Deze wedstrijd wordt in september georganiseerd.

Mannen tegen vrouwen
Vanaf 2008 organiseren we een schietwedstrijd waarin onze mannelijke leden tegen de vrouwelijke leden schieten.

Opendeur
Op onze jaarlijkste opendeur kunnen niet-leden schieten met onze zware buks en mooie prijzen winnen. De datum van onze volgende opendeur, vind je op onze agenda.

Daarnaast houden we geregeld schietwedstrijden op donderdagavond met het schieten met de windbuks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top