Windbuks

walter-luchtbuks

Naast de zware buks schiet onze schutterij ook met de windbuks. Het geweer wordt gevuld met luchtdruk uit een duikfles. Een windbuks is geen vuurwapen, waardoor je volgens de wapenwet geen vergunning nodig hebt om ermee te schieten.

Hoe schieten we?
We schieten met de windbuks op houten blokjes van 1 cm (en zelfs 6 mm). De kogeltjes worden opgevangen in een speciale schietkast.

Deze schietkast is gevuld met verschillende houten latten. Op elke lat zijn houten blokjes bevestigd met een tandenstoker.

In tegenstelling tot de zware buks, schieten we niet omhoog, waarbij de bolletjes zich op een schietboom bevinden. De windbuks wordt op een steunpaal gelegd, die in de hoogte verstelbaar is. We schieten binnen met de windbuks, zodat schutters het hele jaar hun schietkunsten kunnen bijschaven.

Waarom we schieten met de windbuks?
In tegenstelling tot de zware buks, is het schieten met de windbuks niet gegroeid vanuit een historische traditie. Op de belangrijkste schietwedstrijden wordt er enkel met de zware buks geschoten.

Enkele jaren geleden werd beslist dat enkel personen vanaf 16 jaar mogen schieten met de zware buks. Om te voorkomen dat de jeugdige schutters zouden wegblijven van de schuttersfeesten, krijgen zij de mogelijkheid om te schieten met de windbuks.
Onze schutterij ging over tot de aankoop van een eigen windbuks en al gauw bleek het geweer zeer populair te zijn bij onze oudere leden. We schieten sinds 2008 elke donderdagavond in ons schutterslokaal met de windbuks & geregeld houden we een leuke wedstrijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top