Dit was 2012

Op het kerstfeestje na, zit het schuttersjaar 2012 er bijna helemaal op. Tijd voor een kleine terugblik met de meest opmerkelijke momenten van 2012.

1. MP3-schieten op Man Bijt Hond
Op vrijdag 4 mei 2012 was de schutterij van As te zien in “Man bijt hond” op één. Het mp3-schieten was de wekelijkse schietwedstrijd op ‘Happy donderdag’. Het schutterslokaal was in 2012 bijna vijftig keer geopend en deze originele donderdag-wedstrijd is de makers van Man Bijt Hond niet ontgaan.

Herbekijk het fragment over het mp3-schieten uit de rubriek ‘Het Dorp’.

In het najaar heeft de schuttersweide dienst gedaan als filmset voor de film ‘Marina’. De film van Stijn Coninx over het leven van Rocco Granata zal in de bioscoop te zien zijn in het najaar van 2013. Het zitje voor onze schutters is alvast gereserveerd bij Kinepolis Hasselt…

2. 55 jaar schutterij

De schutterij van As bestaat 55 jaar en dat werd gevierd met een jubileumfeest op zaterdag 14 april 2012. Na de plechtigheid was er de Keizersfuif van Keizer Herman, ter gelegenheid van zijn 20-jarig Keizerschap.

Een week later tijdens het Koningschieten zou het er om spannen voor Keizer Herman. Als Koning Robbie zich voor de derde keer op rij tot koning zou schieten, diende hij de felbegeerde keizerstitel delen met Keizer Robbie.

Bekijk de foto’s van het 55-jarig jubileumfeest

3. Parking koning en keizer
In 2012 kregen de koning en keizer hun voorbehouden parkeerplaats aan het schutterslokaal. Prominente figuren parkeren nu eenmaal dicht bij de ingang.

Het reglement is strikt: wie verkeerd parkeert, wordt beboet. Intusssen zijn de parkeerborden uitgebreid met een extra onderbord: “Wie mijn plaats neemt, betaalt mij een bak bier” :-)

keizersparking

4. Koningskrant
In april hebben we 3.000 glossy exemplaren van de Koningskrant verspreid over de Asserse brievenbussen. In de speciale editie van de Koningskrant staan portretfoto’s van 5 koningen uit de afgelopen 5 decennia, met bij elke foto een kort interview. In deze speciale brochure wordt ook uitgelegd hoe het koningschieten in zijn werk gaat.

Van de Koningskrant zijn nog enkele exemplaren over. Wil je nog boekjes hebben voor je verzameling? Laat het even weten via info@schutterijas.be en we houden enkele exemplaren voor jou aan de kant.

5. Vlaggen

De schietpalen op het terrein hebben ons altijd al geschikt geleken als vlaggenmast. Daarom hingen we 5 koningen uit de Koningskrant 16 meter hoog :-)
De vlaggen komen terug tijdens activiteiten in de zomerperiode (en ook in 2013 zullen we iets doen met vlaggen op de konings- en keizersparking).

vlaggen

6. Informatiebord Koningschieten
De konings- en keizersparking lokten in 2012 heel wat verbazing uit. Om wat context te scheppen bij de ludieke parkeerborden, hebben we een groot informatiebord voorzien over de schietwedstrijd.

Dit bord blijft permanent op de schuttersweide staan en bevat de namen van alle koningen sinds 1957. Ook Koning Ivo wordt de komende weken aan het informatiebord toegevoegd.

bord

7. De tip van Erfgoeddag

Het Koningschieten ging door op Erfgoeddag en de organisatie bekroonde onze activiteit met een “speciale vermelding“. Per provincie werden enkele activiteiten in de kijker gezet, bijvoorbeeld omwille van de bijzondere aansluiting met het thema (“Helden”).

Het Koningschieten werd gekozen uit meer dan 800 (!) activiteiten op Erfgoeddag. Met zo’n speciale vermelding kan je activiteit rekenen op extra persaandacht.

Zondagmiddag prijkten we zelfs op de voorpagina van de deredactie.be:

8. Nieuwe Koningin Brigitte
Brigitte is sinds 2012 de nieuwe vaste koningin van de schutterij. En ze heeft haar eerste seizoen alvast prachtig gedaan.

Ivo Janssen werd Brigitte’s eerste koning. Brigitte kent samen met de rest van de schutterij Ivo’s opvolger op zondag 21 april 2013 tijdens het Koningschieten.

Naast een nieuwe koningin, vernieuwde de schutterij ook alle accessoires van de kostuums in 2012. Met nieuwe handschoenen, sokken, pluimen etc. kunnen we er weer een tijdje tegenaan op parades in binnen- en buitenland.

brigitte

9. 4de plaats met de A-ploeg

Op het schuttersfeest in Grootbeersel heeft onze A-ploeg de vierde plaats behaald met schieten. Een mooie prestatie van onze schutters Eduard, Peter C., Ivo, Bjorn, Kris en Herman! De jarenlange inzet en hulp beginnen elk jaar steeds meer vruchten af te werpen.

10. Op naar 2013
Dit is natuurlijk maar een kleine greep uit de vele mooie momenten van het afgelopen jaar. Een uitgebreid jaaroverzicht volgt zoals gewoonlijk tijdens de jaarvergadering. Heb je zelf een foto die je wil delen, laat het dan zeker weten.

De kalender voor 2013 is intussen gevuld en er zitten voor het volgende jaar weer allerlei initiatieven in de pijplijn. We nemen afscheid van 2012 op het kerstfeestje (donderdag 20 december) en zijn terug begin 2013. Prettige feesten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top