Historische showband

Onze schutterij op een optreden tijdens het nationaal defilé.

De schuttersparade

De historische show- en drumband kom je jaarlijks tegen op parades in binnen- en buitenland.
Een 30-tal schutters trekken hun historische kledij aan voor de typische schuttersparades (vb. Oud Limburgs Schuttersfeest). Maar ook daarbuiten doen we mee aan folkloristische optochten en zelfs aan carnavalsstoeten.

De kledij van onze schutterij is gebaseerd op die van Napoleon Bonaparte uit de 19e eeuw. De huidige rode pakjes dateren uit 1986.

De koning en de zilverschat

De attributen die onze schutters meedragen gaan nog veel verder terug in de tijd.

De koning draagt tijdens parades de zilverschat bij zich. Bij elke optocht hangt de koning de zilveren medailles van zijn voorgangers op zich. Wist je dat er zilveren medailles zijn die dateren uit de 17e eeuw?

De koning is, samen met de keizer, de belangrijkste persoon van de schutterij. Hij wordt daarom beschermd door de commandant, die het zwaard draagt.

Daarnaast stonden vroeger ook de manschappen in voor de bescherming van de schutterskoning. De marketensters bevoorraden de koning en de manschappen tijdens de stoet van worst en jenever.
De drumband en vlaggendrager marcheren vooraf en dienen om de schutterskoning aan te kondigen.

Hoe je koning wordt, lees je hier.

Leer meespelen met onze drumband

De drumband staat open voor nieuwe leden & houdt 2 keer per jaar “start to drum”. Kijk voor meer info op schutterijas.be/starttodrum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top