Test jezelf: hoeveel zenuwen heb jij onder de schietboom?

schieten zonder zenuwen

Tijdens belangrijke schietwedstrijden (zoals het Oud Limburgs Schutterfeest) kruipen schutters vaak met knikkende knieën onder de buks. Maar waarom krijg je zenuwen? En hoe hou je als schutter het best je zenuwen onder controle?

Zenuwen ontstaan omdat je bang hebt voor een verkeerde afloop, of met andere woorden: dat je mis schiet.

Volgens Mind Your Own Life moeten we een onderscheid maken tussen nuttige zenuwen en een teveel aan zenuwen. De symptomen in deze lijstjes zullen veel schutters bekend voorkomen als ze schieten op een belangrijke wedstrijd:

Nuttige zenuwen

Een nuttig gevoel van zenuwachtigheid herken je meestal aan:
· de kriebels in je buik
· een zekere mate van gespannenheid
· hogere alertheid
· soms slecht kunnen eten
· niet goed stil kunnen blijven zitten
· veel naar de w.c. moeten
· soms trillende handen of knikkende knieën

Hoewel je het uiterlijk niet altijd kan zien aan je mede-schutters, kampen zij vaak met een of meerdere vormen van bovenvermelde zenuwen.
Deze symptomen zijn dus heel normaal.

Teveel zenuwen

Een teveel aan zenuwen herken je meestal aan:
· een flink gespannen gevoel in je schouders, je nek, je buik,
· een gejaagd gevoel
· een onrustig gevoel
· niet goed kunnen slapen
· moeite met concentreren (soms zelf leidend tot een black-out)
· irritaties
· erge buikpijn
· soms misselijkheid
· draaiierigheid
· hoofdpijn
· het koud krijgen

Heb je teveel zenuwen, dan zal je ze onder controle moeten proberen krijgen (bijvoorbeeld door je te verdiepen in ademhalingstechnieken).

Anti-stress tips

Dé anti-stress tip kunnen we je niet geven. Een goede voorbereiding & peptalk zijn in onze ogen een gouden combinatie om de bolletjes af te schieten.

Peptalk
Jezelf oppeppen met positieve gedachten is een eenvoudige manier om je stressniveau te laten zakken.

Sta je voor een belangrijke wedstrijd (zoals het OLS), denk dan eens aan het resultaat op je laatste ere-kruis: als je meer dan 100 blokjes kan raak schieten, dan mag het toch helemaal geen probleem zijn om de volgende zes blokjes te schieten?

Goede voorbereiding
Een goede voorbereiding is goed voor je zelfvertrouwen. En oefening baart kunst: een schietmarathon zoals het ere-kruis is misschien wel de beste oefening om (beter) te leren schieten en je techniek te perfectioneren. En meer vertrouwen, betekent dan weer automatisch minder zenuwen.

Wedstrijdzenuwen zal je nooit helemaal kunnen uitschakelen… en misschien maar goed ook. Zenuwen hebben namelijk ook voordelen. Je lichaam maakt allerlei stoffen aan waardoor je in hogere staat van paraatheid gebracht wordt. Je gaat beter opletten en je blijft beter bij de les.

Een beetje zenuwen kunnen voor een schutter geen kwaad. Je staat dan letterlijk op scherp & dat is precies wat je nodig hebt om de bölkes raak te schieten :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top